
Solicitation Questions and Answers (updated 3-26-2024) for 
Refurbish Elevators and Replace Controls 

Project: 437-22-101, RFP: 36C26324R0021 
 
 

# Reference  Question Answer 

40.  Please confirm when the 546 day 
time period begins  

The 546-calendar day Period of 
Performance will begin on the effective 
date of the NTP. 

41.  Please confirm the elevator code year 
we are installing to at the facility as 
the specification seems to be dated 
12-01-2020 and some of the 
information may be outdated 

The project should be bid per the valid 
Code at the date as indicated on the 
specifications (12-02-2020). 

42.  Please confirm if this project is tax 
exempt and if a tax exemption form 
will be issued to the General 
Contractor.  

A tax exemption statement will not be 
issued for this project.  The proposal 
price shall include all applicable Federal, 
State, and local taxes and duties. 

43.  Maintenance: 
A. When would interim maintenance 

of the elevators commence? In 
past projects it has extremely 
difficult to have multiple elevator 
companies maintaining elevators 
at the same site. It becomes 
difficult when elevators are out of 
service and service calls are 
placed.  

B. Would elevator interim 
maintenance continue until the 
last elevator is out of warranty? 

C. Will there be an option to provide 
a long-term maintenance pricing? 
 

VA is responsible to conduct all 
maintenance on elevators that have not 
been turned over to the contractor for 
the construction project per the 
approved phasing plan. 
Once the Contractor has taken 
possession of an elevator, the contractor 
will be responsible for all interim 
maintenance on that elevator until the 
construction is complete and the 
warranty period has ended. 

44.  Elevator #3 Please have confirm what 
the existing loading class as there are 
no marking currently. 

6,000lbs as indicated on the Elevator 
Schedule on drawing sheet A1.00.  See 
photo below. 

 
 

45. Section 2.3 
 

If we are to reuse the existing 
wireway were possible, will we be 
required to change out EMT that is 

Unless specifically noted on the 
drawings the reuse of existing 
equipment, conductors, wireways, or 



under .75” even if being reused?  devices is not intended. Contractor may 
reuse existing components if approved 
by the VA as long as existing 
components meet the requirements of 
the specs. 

46.  Please confirm if a retrieval device 
will be required for the elevator 
personal working in the elevator pits? 

VA to Reply per OSHA requirements: 
1926.1211(c)(2) 
The other end of the retrieval line must 
be attached to a mechanical device or 
fixed point outside the permit space in 
such a manner that rescue can begin as 
soon as the rescuer becomes aware 
that rescue is necessary. A mechanical 
device must be available to retrieve 
personnel from vertical type permit 
spaces more than 5 feet (1.52 meters) 
deep. 
1926.1211(c)(3) 
Equipment that is unsuitable for retrieval 
must not be used, including, but not 
limited to, retrieval lines that have a 
reasonable probability of becoming 
entangled with the retrieval lines used 
by other authorized entrants, or retrieval 
lines that will not work due to the internal 
configuration of the permit space. 

47. Section 2.43 As discussed during the walkthrough 
please confirm only the bottom rail 
(Car and CWT) is to be replaced and 
not the entire stack? 

Yes, only the bottom section of each rail 
as indicated on revised drawing sheet 
AD5.20 AD5.21, AND A5.20 A5.21 in 
Addendum #2. 

48. Section 2.45 please confirm the required sub floor 
thickness and type for the elevator 
platforms.  The specification says 
design for intended duty although in a 
setting such as this it is 
recommended but not required to use 
2 layers of ¾” marine grade plywood. 
How should we proceed? 

Proceed with the proposed 
recommendation of (2) layers of ¾ 
marine grade plywood.  See revised 
language in Specification Section 14 21 

10 included in Addendum #2. 

49. Section 2.47 please confirm that a GAL MOVFR II 
will meet the intent of the 
specification? 

Insufficient product information provided, 
not reviewed, AE has no comment. 

50. Keyed 
access and 
card readers 

Please confirm which elevators will 
require card readers 

i. Car 
ii. Hall 

 
Please confirm which elevators will 
require keyed access  

iii. Please confirm the elevator 
number and how many floors 
will need to be switched. 

Refer to Questions #73 and #74 



51. Section 2.8 Will the hydraulic elevators require 
the same elevator monitor? 

There are space constraints in 
these areas 

Will there be a central monitor which 
shows all elevators? 

If so where will it be located in 
the building? 

As stated in specification sections 14 21 
10 and 14 24 10 Provide elevator 
monitors for each elevator in their 
assigned machine room. There will not 
be a central elevator monitor.  

52. Section 2.15 
 

Please clarify if a dry or submersible 
pumping unit is required as the 
specification is unclear? 

See the pump schedule on drawing 
sheet P5.00. 

53. Section 3.5 
painting and 
finishing  

 

Please confirm that all painted 
surfaces shall receive a new coat of 
paint including ones which already 
have a factory coat of paint or just 
areas where surfaces have been 
ground or refurbished.  
 
If we are to complete said painting in 
the field when will this work be 
require to be completed? EX (After 
hours or normal business hours)  

Only areas where surfaces have been 
ground or refurbished. 
 
VA to response: Painting may be 
completed during normal business 
hours.  Any painting outside of normal 
business hours must be coordinated 
with the COR. 

54. Drawing 
AD5.20 Key 

note #12 
metal ladders 

Per field measurements most ladders 
in the elevator pit do not meet current 
code.  
 
Are they to remain or be replaced to 
meet code? 

Existing pit ladders to remain.  Review 
on a case-by-case basis will be 
conducted during construction. 

55. Drawing 
AD5.21 Key 

note #14 

Replace counterweight assemblies 
Per the drawings the full 
counterweights are to be replaced but 
it is not in the specifications.  Which 
takes precedence? 

Note 7 on drawing sheet AD5.20 states 
that the existing counterweight 
assemblies are to remain. 

56. Drawing 
AD5.21 Key 

note #15 

Replacement of the rails on elevators 
7&8: 
During the walkthrough is was 
discussed by all parties that there 
might be a revision to the 
specification to only replace the 
bottom rail in the car and 
counterweight stack since that was 
the only pieces affected by water.  
Will the specification be revised to 
include the bottom rail only?  Please 
note removal of the rails will require 
the entire elevator to be 
disassembled and removed from the 
shaft and require and extended 
downtime.  

See Response to Question #47 

57. Drawing 
AD5.22 Key 

Key note #1 VS 14 21 10-17 section 
2.17 

The Specification calls for the geared 
motor, see update to drawing sheet 



note #1 Please confirm if the elevator 
contractor is to install new gearless 
elevator hoist machines for elevator 
1-8 or geared traction machines as 
the specifications and drawings 
conflict and there is a cost difference.  

AD5.22 to make all drawing references 
calling for Geared Motor. 

58. Drawing 
A1.00 
Elevator 
Schedule: 

Can you please confirm the speed of 
the elevators as some of the stated 
speeds in the schedule are incorrect 
per the onsite visit?   

All speeds have been reviewed against 
existing hoist way machines and match. 
No change. 

59. spec 2.43 A 
for Elevators 
7 and 8  

 

In the spec 2.43 A for Elevators 7 and 
8 it is said to remove and replace 
both CWT and car rails. It is highly 
recommended to leave the rails and 
only replace the rusty rails. 
Suggestions below,  
• Replace starter rail (bottom rail) for 
CWT and car.  

• Cut out bottom section and weld in 
new piece.  

• Sand rusty section and repaint.  
 

See Response to Question #47 

60. 2.17 2.17 - Elevator 10 does not need a 
casing since it is a twin post hydraulic 
elevator above ground. It is 
recommended that packing gets 
replaced in both jacks.  

Note 13/AD5.20 notes that the existing 
hydraulic piston is to be reused.  Reuse 
existing hydraulic piston but replace 
packing in both jacks.  See revised note 
13/AD5.20 AND 17/A5.20. 

61.  Please add verbiage is added for a 
permanent means to get equipment 
in and out of elevators 4 and 5 
machine rooms. Recommendation is 
installing permanent platforms with 
handrail along with 42” door min. for 
machine room equipment access. 
This adds safety for all personnel and 
price savings for future projects and 
repairs.  

Permanent means for moving of 
equipment is not included in the scope 
of this project. 

62.  Do we need a rescue crane to access 
the pit?  

VA to Reply per OSHA requirements: 
1926.1211(c)(2) 
The other end of the retrieval line must 
be attached to a mechanical device or 
fixed point outside the permit space in 
such a manner that rescue can begin as 
soon as the rescuer becomes aware 
that rescue is necessary. A mechanical 
device must be available to retrieve 
personnel from vertical type permit 
spaces more than 5 feet (1.52 meters) 
deep. 



1926.1211(c)(3) 
Equipment that is unsuitable for retrieval 
must not be used, including, but not 
limited to, retrieval lines that have a 
reasonable probability of becoming 
entangled with the retrieval lines used 
by other authorized entrants, or retrieval 
lines that will not work due to the internal 
configuration of the permit space. 

63. 2.46. J.1.  
 

2.46. J.1. Ceilings are called out as 
stainless-steel T-frame, T-frame 
ceilings are always aluminum as the 
weight of stainless steel is too heavy 
for this application...existing ceilings 
at the VA are aluminum T-frames. 
Round handrails in the passenger 
cars or flatbar as the spec states for 
the service cabs? 

Both of these questions were answered 
as part of the Addendum #1 package. 

64.  Spec numbers 2.45/2.37 change 
verbiage from construct to retain 
platforms. Platforms meet all 
requirements needed for forces and 
loading conditions. 

No change will be made. 

65.  Confirm confined spaced area and 
safety requirements for pit and shaft 
area, retrieval devices required, 
Rescue Crane 

VA to Reply per OSHA requirements: 
1926.1211(c)(2) 
The other end of the retrieval line must 
be attached to a mechanical device or 
fixed point outside the permit space in 
such a manner that rescue can begin as 
soon as the rescuer becomes aware 
that rescue is necessary. A mechanical 
device must be available to retrieve 
personnel from vertical type permit 
spaces more than 5 feet (1.52 meters) 
deep. 
1926.1211(c)(3) 
Equipment that is unsuitable for retrieval 
must not be used, including, but not 
limited to, retrieval lines that have a 
reasonable probability of becoming 
entangled with the retrieval lines used 
by other authorized entrants, or retrieval 
lines that will not work due to the internal 
configuration of the permit space. 

66. 14 21 10 
2.42 

Are we allowed to provide cladding 
around existing elevator door frames 
in lieu of refurbishing. 

Yes, the existing elevator jambs/frames 
shall be re-clad as indicated on revised 
specification section 142110 AND 
142410 and drawing sheets AD5.20, 
AD5.21 and A5.20, A5.21, A5.30 as 
shown in addendum #2. 

67.  Can you provide 4th floor live load No.  Existing conditions will need to be 



weight design details to verify point 
loads for new elevator equipment. 

verified. 

68.  Confirm interim maintenance of 
existing elevators. When is the 
transition from old to new 
maintenance 

Refer to Questions #43 

69.  Elevator #3 Can you confirm what the 
existing loading class as there are no 
marking currently on the equipment 

See Response to Question #44. 

70. 14 21 10 2.3 Section 2.3 If we are to reuse the 
existing wireway were possible will 
we be required to 
change out EMT that is under .75” 
even if being reused? 

See response to Question #45. 

71. 14 21 10 
2.45 

Section 2.45 Platforms meet all 
requirements needed for forces and 
loading conditions 
confirm replacement. 
If replaced confirm the required sub 
floor thickness and type for the 
elevator platforms. The specification 
says design for intended duty 
although in a setting such as 
this it is recommended but not 
required to use 2 layers of ¾” marine 
grade plywood. How should we 
proceed? 

See response to Question #48. 

72. 14 21 10 
2.47 

Section 2.47 please confirm that a 
GAL MOVFR II will meet the intent of 
the specifications 

See response to Question #49. 

73.  Card readers confirm which elevators 
will require card readers 

No Card readers will be utilized. 

74.  Confirm which elevators will require 
keyed access. Provide the elevator 
number and how many floors will 
need to be switched 

Refer to addendum #2  

75.  Will the hydraulic elevators require 
the same elevator monitor? 

See Response to Question #51 

76.  Will there be a central monitor which 
shows all elevators?, If so where will 
it be located in the building? 

See Response to Question #51 

77.  Drawing AD5.20 Key note #12 metal 
ladders: Per field measurements 
most ladders in the elevator pit do not 
meet current code. Are they to remain 
or be replaced to meet code? 

See Response to Question #54 

78.  Drawing AD5.21 Key note #14 
Replace counterweight assemblies: 
Per the drawings the full 
counterweights are to be replaced but 
it is not in the specifications. Which 

See Response to Question #55 



takes precedence? 

79.  Drawing AD5.22 Key note #1 VS 14 
21 10-17 section 2.17 confirm if the 
elevator contractor is to install new 
gearless elevator hoist machines for 
elevator 1-8 or geared traction 
machines as the specifications and 
drawings conflict and there is a cost 
difference. 

See Response to Question #57 

80.  Drawing A1.00 Elevator Schedule: 
Can you please confirm the speed of 
the elevators as some of the stated 
speeds in the schedule are incorrect 
per the onsite visit? 

See response to Question #58 

81.  Confirm the elevator code year we 
are installing to at the facility as the 
specification seems to be dated 12-
01-2020 and some of the information 
may be outdated. 

The project should be bid per the valid 
Code at the date as indicated on the 
specifications (12-02-2020). 

82. 14 21 10 Please clarify if a dry or submersible 
pumping unit is required as the 
specification is unclear? 

See response to Question #52. 

83. 14 21 10 3.5 3.5 confirm that all painted surfaces 
shall receive a new coat of paint 
including ones which already have a 
factory coat of paint or just areas 
where surfaces have been 
ground or refurbished. 

See Response to Question #53 

84.  2.17 - Elevator 10 does not need a 
casing since it is a twin post hydraulic 
elevator above ground. It is 
recommended that packing gets 
replaced in both jacks. 

See Response to Question #60 

85.  Can the VA provide scope and details 
for permanent means to get 
equipment in and out of elevators 4 
and 5 machine rooms. 
Recommendation is installing 
permanent platforms with handrail 
along with 42” door min. at exterior 
wall for machine room 
equipment access. This adds safety 
for all personnel and price savings for 
future projects and repairs. 

See Response to Question #61 

86.  Drawing AD5.21 Key note #15 
Replacement of the rails on elevators 
7&8: During the walkthrough is was 
discussed by all parties that there 
might be a revision to the 
specification to only replace the 
bottom rail in the car and 

See Response to Question #47 



counterweight stack since that 
was the only pieces affected by 
water. Will the specification be 
revised to include the bottom rail 
only? Please note removal of the 
rails will require the entire elevator to 
be disassembled and removed from 
the shaft and require and extended 
downtime 

87. Spec 2.43a 1. In the spec 2.43 A for 
Elevators 7 and 8 it is said to 
remove and replace both CWT 
and car rails. It is highly 
recommended to leave the 
rails and only replace the rusty 
rails. Suggestions: 

a. Replace starter rail 
(bottom rail) for CWT 
and car. 

b. Cut out bottom section 
and weld in new piece 

c. Sand rusty section and 
repaint 

See Response to Question #47 

88. 2.17 Elevator 10 does not need a casing 
since it is a twin post hydraulic 
elevator above ground. It is 
recommended that packing gets 
replaced in both jacks. Please advise. 

See Response to Question #60 

89.  Can the VA add verbiage for a 
permanent means to get equipment 
in and out of elevators 4 and 5 
machine rooms. Recommendation is 
installing permanent platforms with 
handrail along with 42” door min. for 
machine room equipment access. 
This adds safety for all personnel and 
price savings for future projects and 
repairs. Please advise 

See Response to Question #61 

90.  Do we need a rescue crane to access 
the pit?  

VA to Reply per OSHA requirements: 
1926.1211(c)(2) 
The other end of the retrieval line must 
be attached to a mechanical device or 
fixed point outside the permit space in 
such a manner that rescue can begin as 
soon as the rescuer becomes aware 
that rescue is necessary. A mechanical 
device must be available to retrieve 
personnel from vertical type permit 
spaces more than 5 feet (1.52 meters) 
deep. 
1926.1211(c)(3) 



Equipment that is unsuitable for retrieval 
must not be used, including, but not 
limited to, retrieval lines that have a 
reasonable probability of becoming 
entangled with the retrieval lines used 
by other authorized entrants, or retrieval 
lines that will not work due to the internal 
configuration of the permit space. 
 

91. 2.46J.1. Ceilings are called out as stainless-
steel T-frame, T-frame ceilings are 
always aluminum as the weight of 
stainless steel is too heavy for this 
application...existing ceilings at the 
VA are aluminum T-frames. Round 
handrails in the passenger cars or 
flatbar as the spec states for the 
service cabs?  

See Response to Question #63. 

92. 2.45/2.37 1. Can the VA change verbiage 
from construct to retain 
platforms. Platforms meet all 
requirements needed for 
forces and loading conditions. 
Please advise. 

See Response to Question #64 

93. Drawing 
A5.30 

Keynote 10 

When wall finishes need to be 
replaced/repaired, will it be 
acceptable to paint instead of 
wallpaper, or does VA have leftover 
stock on wallpaper? 
If new wallpaper needed, please 
provide spec of existing. 

VA Will provide matching wallcovering 
stock if they have it available.  If 
matching wall covering is not available, 
then matching painting will be required. 

94.  Are victaulic fittings allowed? Yes 

95.  Are all sheaves/deflector sheaves to 
be replaced?  

Yes, per 2.18 in section 14 21 10.   

96.  Do we need the retrieval device, 
which is not industry standard?  

VA to Reply per OSHA requirements: 
1926.1211(c)(2) 
The other end of the retrieval line must 
be attached to a mechanical device or 
fixed point outside the permit space in 
such a manner that rescue can begin as 
soon as the rescuer becomes aware 
that rescue is necessary. A mechanical 
device must be available to retrieve 
personnel from vertical type permit 
spaces more than 5 feet (1.52 meters) 
deep. 
1926.1211(c)(3) 
Equipment that is unsuitable for retrieval 
must not be used, including, but not 
limited to, retrieval lines that have a 
reasonable probability of becoming 



entangled with the retrieval lines used 
by other authorized entrants, or retrieval 
lines that will not work due to the internal 
configuration of the permit space. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


